Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը

Ինչպե՞ս պատրաստել հալվեի դոնդող

Ինչպե՞ս պատրաստել հալվեի դոնդող

Հալվեի դոնդողը կոսմետոլոգիայում ամենահայտնի բնական բաղադրամասերից է, որը լայնորեն կիրառվում է շնորհիվ իր թարմացնող, հանգստացնող, հակաբորբոքային հատկությունների:

 

Հալվեի դոնդողը. 

- նպաստում է այրվածքների, կտրվածքների, ցանի, միջատների կծածների առողջացմանը, 

- նվազեցնում է արևային այրվածքներից առաջացած ցավը և արագացնում ապաքինումը,

- թարմացնում և փափկեցնում է մաշկը,

- ունի ընդհանուր հակաբորբոքային ազդեցություն: 

 

Սովորաբար վաճառքում կարելի է գտնել խտացված հալվեի դոնդող, սակայն կարելի է պատրաստել ինքնուրույն` տնային պայմաններում: Շատ մարդիկ` հալվե օգտագործելիս, ուղղակի տերևից հատված են կտրում և սեղմելով դուրս են մղում հեղուկը մաշկի վրա: Այդպես էլ է կարելի, բայց նման դեպքում անտեսվում է բույսի ամենակարևոր և օգտակար հատվածը` դոնդողը: Հալվեի դոնդող ստանալու համար պետք է կտրել տերևների ներքին հատվածից: Ճիշտ պատրաստված և սառեցրած հալվեի դոնդողը կարելի է պահպանել սառնարանում մեկ տարի և անգամ ավելի։

 

Հալվեի մասին: Հալվեի տերևները կազմված են պատյանից, դեղին հյութից, լորձից և դոնդողից: Դեղին հյութը (կոչվում է նաև ալոյին) կոսմետիկայում չի օգտագործվում, ունի խիստ թուլացնող ազդեցություն և երբեմն օգտագործվում է դեղամիջոցների պատրաստման մեջ: Հալվեի մսոտ տերևների պատյանը պիտանի է կոմպոստի համար (փտեցրած թափոններից պատրաստված պարարտանյութ): Բույսի ամենակարևոր հատվածները լորձը և դոնդողն են (տերևների ներքին թափանցիկ միջուկը):

 

Ինչպե՞ս պատրաստել հալվեի դոնդող 

 

1.Պետք է ընտրել հալվեի ամենաներքևի` արմատներին հարակից ամենամեծ, մսոտ տերևները: Դրանք ամենահին և արդյունավետ տերևներն են, որոնք ավեի շատ դոնդող են պարունակում։ Տերևը պետք է կտրել թեք անկյան տակ: Հալվեի տերևները պետք է մշակել հավաքելուց 2-3 ժամ անց, քանի օքսիդացման գործըթացները չեն սկսվել:

 

Տերևները դնել հորիզոնական դիրքով 10-15 րոպե, որը թույլ կտա հեռացնել ոչ պիտանի դեղին հյութը: Որքան տերևները փոքր են, այքան քիչ է դեղին հյութի պարունակությունը: 

 

2. Տերևները` 10-15 րոպե թողնելուց հետո, սուր դանակով կտրել ծայրերն ու ատամիկները, և երկայնքով կտրել երկու մասի: Գդալով տերևից առանձնացնել լորձային հատվածը և սպիտակ թափանցիկ միջուկը (հալվեի դոնդողը): Շատ ուժեղ չսեղմել, այլապես դոնդողին կխառնվի նաև անցանկալի դեղին հյութը, որից պետք է խուսափել:

 

Գդալով առանձնացրեք հալվեի փափուկ հատվածը

 

Ներքին ընդունման համար։ Հալվեի դոնդողը ներքին ընդունման օգտագործելու համար նախօրոք բացառել հղիության առկայությունը և խորհրդակցել բժշկի հետ։ Նեռքին ընդունման համար օգտագործվում է դեղին հյութից առանձնացրած հալվեի մաքուր միջուկը: Այն ստանալու համար հեռացնել հյութի մնացորդները` ամբողջական միջուկի կտորները լվանալով թույլ քացախի լուծույթի մեջ: Երբ այն արդեն պատրաստ է, հարկավոր է ընդունել հնարավորինս շուտ` թարմ վիճակում: Ընդունելուց հետո մրգային հյութ խմել՝ համի բարելավման համար: Հալվեի դոնդողի մնացած կտորները կարելի է սառեցնել: 

 

Հալվեի դոնդող

 

Կիրառությունը կոսմետոլոգիայում: Կոսմետիկ օգտագործման համար խառնել հալվեի դոնդողը և լորձը՝ բլենդերի օգնությամբ: Լցրել ապակե անոթի մեջ և պահել սառնարանում: Նման ձևով հալվեի դոնդողը կարելի բավականաչափ երկար պահպանել: Պահպանման ժամկետը երկարաձգելու և օքսիդացումը կանխելու համար (հալվեի դոնդողը` որոշ ժամանակ անց, կարող է դառնալ դարչնագույն) դոնդողին ավելացրել կիտրոնաթթու և վիտամին E: 

 

60 գրամ հալվեի դոնդողի համար պահպանել հետևյալ համաչափությունը. 50 մգ վիտամին C-ի փոշի, 1-2 դեղապատիճ վիտամին E:

 

Աղբյուր. med-practic.com
Թարգմանությունը. med-practic.com
Հոդվածի հեղինակային (այլ սկզբնաղբյուրի առկայության դեպքում՝ էլեկտրոնային տարբերակի) իրավունքը պատկանում է med-practic.com կայքին
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Լավագույն միջոցը հազի դեմ
Լավագույն միջոցը հազի դեմ

Հազի դեմ դեղամիջոցներ հարկավոր է օգտագործել բացառապես բժշկի նշանակմամբ։ Budetezdorovy.ru-ի հաղորդմամբ՝ հազի դեմ պայքարում օգտակար են նաև բնական միջոցները։ Առաջարկվող միջոցի հիմնական բաղադրիչը բազուկն է...

Դեղաբույսեր Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար Շնչառական համակարգ
Գիտնականները հայտնել են երիկամային հիվանդությունների ժամանակ կոֆեինի օգտակարության մասին. РИА Новости
Գիտնականները հայտնել են երիկամային հիվանդությունների ժամանակ կոֆեինի օգտակարության մասին. РИА Новости

Հետազոտողները պարզել են, որ հնարավոր է երիկամային ախտաբանություններով հիվանդների մոտ նվազեցնել մահացության տոկոսը` նրանց խորհուրդ տալով ավելի շատ կոֆեին օգտագործել. հայտնում է  РИА Новости-ին...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սրտաբանները պարզել են սրտի համար ամենաօգտակար սննդակարգը. armeniamedicalcenter.am
Սրտաբանները պարզել են սրտի համար ամենաօգտակար սննդակարգը. armeniamedicalcenter.am

Սուրրեյի Համալսարանի աշխատակիցները հայտարարում են, որ  ավելի լավ է երբեմն քաղցած մնալ, քան մշտապես պահպանել  ցածր կալորիականության սննդակարգ: Նրանց խոսքերով, գրագետ, չափավոր քաղցը` ընդմիջումներով...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Կանաչ թեյը և սուրճը կարող են փրկել դիաբետիկների կյանքը. РИА
Կանաչ թեյը և սուրճը կարող են փրկել դիաբետիկների կյանքը. РИА

РИА "Новости"-ն` հղում անելով Կյուսյու Համալսարանի գիտնականներին, հայտնում է, որ կանաչ թեյի և սուրճի ամենօրյա օգտագործումը ընդունակ է 2-րդ տիպի դիաբետիկների մոտ իջեցնել մահացության վտանգը 63 տոկոսով: Գիտնականները ստուգել են...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Կակաոն անփոխարինելի մթերք է պերիֆերիկ զարկերակների հիվանդությունների ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Կակաոն անփոխարինելի մթերք է պերիֆերիկ զարկերակների հիվանդությունների ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Իրականացվել է փորձարկում, որի շրջանակում 60 տարեկանն անց 44 պացիենտ օրը 3 անգամ խմել են կակաոյով ըմպելիք, հայտնում է  Medical Express-ը: Եղել է նաև ստուգողական խումբ: Փորձարկումը տևել է կես տարի: Այդ ընթացքում...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սրտաբանները հայտարարել են սննդային յուղերից ամենաօգտակարը. armeniamedicalcenter.am
Սրտաբանները հայտարարել են սննդային յուղերից ամենաօգտակարը. armeniamedicalcenter.am

Եթե ընդունեք կոկոսի յուղը ամեն օր 4 շաբաթվա ընթացքում, ապա կարող եք քչացնել սրտի հիվանդությունների և ինսուլտի վտանգը. Ասում է Քեմբրիջի համալսարանի նոր հետազոտությունը: Ինչպես նշում է The Deccan Chronicle-ը, արվել են...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Աղիների քաղցկեղի դեմ լավագույն մթերքները. oncology.am
Աղիների քաղցկեղի դեմ լավագույն մթերքները. oncology.am

Մեծ Բրիտանիայի գիտնականների կողմից իրականացված հետազոտության արդյունքում պարզվեց, որ աղիների քաղցկեղի և աղեստամոքսային  ուղու այլ հիվանդությունների զարգացման համար նպաստող գործոն կարող է լինել արիլային...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Մեղրն արդյունավետ հակաբորբոքային է
Մեղրն արդյունավետ հակաբորբոքային է

Շվեդ գիտնականները հայտնաբերել են մեղրի բաղադրության մեջ 13 հակաբակտերիալ բաղադրիչներ, որոնք, նրանց խոսքերով, առավել արդյունավետ են աշխատում, քան մահացու վարակների (այդ թվում՝ պրոպինիբակտերիա, ոսկեգույն ստաֆիլակոկի) դեմ...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սև թեյն օգնում է նիհարել. 168.am
Սև թեյն օգնում է նիհարել. 168.am

Սև թեյը դրական ազդեցություն է ունենում աղիների միկրոֆլորայի վրա և կարող է նույնիսկ օգնել ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից։ Med2.ru-ն գրում է, որ այս եզրակացությանն են հանգել Կալիֆոռնիայի համալսարանի գիտնականները...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Համեմունք հակաքաղցկեղային հատկություններով . 1in.am
Համեմունք հակաքաղցկեղային հատկություններով . 1in.am

Տեխասի համալսարանի գիտնականները հետազոտության արդյունքում պարզել են հնդկական կծու պղպեղի հակաքաղցկեղային հատկությունները, հայտնում է newsyou.info-ն: Այս համեմունքի բաղադրության մեջ կա նյութ...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Չիլի պղպեղը՝ քաղցկեղի դեմ. 1in.am
Չիլի պղպեղը՝ քաղցկեղի դեմ. 1in.am

Բոհումում Ռուրի համալսարանի գիտնականները հայտարարել են, որ չիլի պղպեղը կանխում է քաղցկեղային բջիջների աճին. դրանում պարունակվող կապսաիցինը խոչընդոտում է կրծքագեղձի ուռուցքների աճին, հայտնում է newsyou.info-ն...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Ըմպելիք, որն օգնում է քաղցկեղի դեմ պայքարում. գիտնականներ. 1in.am
Ըմպելիք, որն օգնում է քաղցկեղի դեմ պայքարում. գիտնականներ. 1in.am

Ամերիկացի գիտնականներն ուսումնասիրել են կանաչ թեյի օգտակար հատկությունները, ինչը հնարավորություն է տվել բուժիչ միացություններ հայտնաբերել քաղցկեղի և ՄԻԱՎ-ի դեմ: Կլինիկական փորձարկումներն արդեն հուսադրող...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Օրական մեկ ձուն կաթվածի հավանականությունը նվազեցնում է 12 տոկոսով. news.am
Օրական մեկ ձուն կաթվածի հավանականությունը նվազեցնում է 12 տոկոսով. news.am

Հավկիթը եւ դրա հիմքով մթերքներն օգտակար են ուղեղի անոթների համար: Օրական ընդամենը մեկ ձուն բավարար է տարեց տարիքում 12 տոկոսով կաթվածի ավանականությունը նվազեցնելու համար...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Դիետոլոգներն անվանել են լյարդի համար ամենաօգտակար մթերքը. 168.am
Դիետոլոգներն անվանել են լյարդի համար ամենաօգտակար մթերքը. 168.am

Բազուկն ամենաօգտակար մթերքներից է։ Դրանում պարունակվող բետանին նյութն այն բացառիկ օգտակար է դարձնում լյարդի համար, իսկ երկաթի և ցինկի պարունակության առումով բազուկն իրեն հավասարը չունի...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Չրերի օգտագործումը պաշտպանում է քաղցկեղից. փորձագետներ. 1in.am
Չրերի օգտագործումը պաշտպանում է քաղցկեղից. փորձագետներ. 1in.am

Չրերի օգտագործումը կանխում է նյութափոխանակության խանգարումները և պաշտպանում է քաղցկեղից: Այս մասին հայտնում է mignews.com-ը՝ հղում անելով փորձագետներին: Ըստ դիետոլոգների՝ չրերը պակաս օգտակար չեն...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ